ZAŠTO LOVITI U AFRICI - i na što obratiti pažnju

Napisao  Subota, 08 Studeni 2008 02:53

Kako mi se javljaju brojni lovci sa pitanjima na temu lova u Africi i kako mi je teško svima pojedinačno odgovarati, odlučio sam napisati članak koji bi našim prosječnim lovcima koliko- toliko približio lov za koji se sasvim pogrešno smatra da je lov samo za „odabrane".

AFRIKA

Lov u Africi je jako širok pojam i obuhvaća toliko toga.
Divljači ima na stotine vrsta, zemalja i država isto tako, a nije sve kao u Hemingwayevim knjigama ili nedosanjanim galerijama Internetskih stranica.

I nije sve kao na „YouTube".
Kako sam se odvažio 1995. godine sa svojim dragim lovačkim prijateljem okusiti ono što sam cijeli život želio, nisam mogao ni sanjati gdje će me ta želja dovesti, a imao sam i malo sreće.
Još uvijek o slonovima i lavovima, krokodilima, buffalima ili samom „Big Five"* i nekim egzotičnim vrstama govoriti ću onoliko koliko znam, iz druge ruke i moje opće Afričke edukacije. A o onome što znam i u čemu sam, recimo tako profesionalac, odlučio sam napisati par redaka članka da se razbije ta tabu tema o lovu u Africi kao neprihvatljivom  i nedostižnom lovu za prosječne lovce.

lovac_bigfive
namibija_karta
 
 Ilustracija VELIKIH PET  Pozicija Namibije na karti Afrike
 
NAMIBIJA

 

Namibija, zašto baš Namibija? Namibija je država u južnoj Africi na obali Atlantskog oceana. Namibija je postala neovisna od Južne Afrike 1990. i spada među mlađe svjetske države. Lovišta su privatna i ima ih oko 620, Nijemci ili njihovi potomci su vlasnici lovišta, a crnci su radnici.

To već nešto govori.
Ozbiljnijim lovom i  lovnim turizmom počeli su se baviti 1990. godine kada su i stekli nezavisnost. Politički i ekonomski Namibija  je najstabilnija država u Africi pa je stoga odabrana da kao tako sigurna za lovce i bude njihova ev. lovna destinacija.

blessboc-lovac
Blessbok - divljač Afrike 

 

Tipičan farmski lov u savanama.
Lovišta uglavnom od 10 - 30.000 ha sa gospodarskim objektima, objektima i smještajem za lovce, frižideri i hladnjače za meso, skladišta i pomoćne prostorije za sve popratne djelatnosti. Mnogi nemaju priključak na eklektičnu mrežu, pa se koriste agregati.
Za razliku od lovišta u Južno Afričkoj republici gdje se su česti gateri od 200, 500 ili 1000 hektara i gdje se prakticira sanitarni i uzgojni odstrel za malo novaca, toga u Namibiji nema !

U Namibiji se prakticira isključivo trofejni lov.
Na koncu, trofeju par točaka ispod brončane medalje ne možete iznijeti iz zemlje pa vam je ni vlasnik lovišta iz istog razloga neće dati ni odstrijeliti.
U prvom redu treba klasificirati vlasnike  koji se bave samo lovom,.. lovom i stokom i.. stokom i usput nešto malo divljači prodaju pod lov.

 

IZBOR ŠTO I KOD KOGA LOVITI

A svi su na tržištu i svi sve nude.
E sad kako naći onog koji će zadovoljiti vaše ambicije. Teško! Preporukom ili referencama onih koji su već bili.

Jer znam neke koji su loše prošli. Sve im je obećano, na Internetu je sve izgledalo kao u bajci, a kad tamo jedva dobio par grla za odstrijel, trofejna vrijednost loša, smještaj katastrofa, hrana još gora, trofeji nikad stigli...
No ima i lovišta gdje je sve na vrhunskom nivou. Vlasnici izuzetno ljubazni, gostoprimljivi,  itekako skrbe za svoju divljač, brojno stanje (stock), zdravlje divljači, mir u lovištu, što odstrjeljivati, selekcija kad nije lov...
Takvih je doduše manji broj ali na temelju iskustava ima ih sigurno 50-ak u cijeloj Namibiji.
Ostali su uglavnom farmeri, bave se stokom i usput nešto malo lovom,.. grupa, dvije lovaca godišnje.

No recimo da ste našli pravog Outfittera, dogovarate lov, želite se „dokopati" kvalitetnih trofeja... Što dalje ?

 
 
oriks-lovac
warthog-lovac
  Oriks - divljač Afrike Warthog - divljač Afrike

 

Naravno, prvo kalkulacija. Lovni dani su otprilike oko 200 € a nelovni, dani odmora, 80-100€. Dakle imate recimo 8 lovnih dana.
Na to dodajete divljač iz ponude i cjenika koju biste željeli odstrijeliti, za 3000€ možete dobiti sasvim solidan paket od 6-8 grla Afričke divljači.

Na to dodajete cijenu prijevoza koja se uvijek kreće oko 1000€, malo više ili manje, zavisno od sezone. (Treba obratiti pažnju na dan u tjednu kad se leti jer je ponekad avion poluprazan pa se ima puno više komfora)-.
I par stotina € za transport trofeja koji bivaju poslani nakon par mjeseci na vašu adresu putem špeditera.
Ne treba zaboraviti vize čije izdavanje i nije baš tako jednostavno.
Brojne provjere ambasade (da li je vaše lovište registrirano, da li stvarno i kad dolazite...) su nažalost nezaobilazne.
Ukupna cijena tako dođe na nekih 5000-6000 € za jedan osmodnevni lov i kad tome pridodate dan odlaska i povratka vaša lovačka ekspedicija je ukupno trajala 10 dana.

Ali doživjeli ste doista nešto fenomenalno. Vrhunac svakog lova, san svakog lovca, a to je: HODATI I LOVITI NA CRNOM KONTINENTU!
E sad dali je to lov na lava, krokodila ili lov na antilope i gazele, nije toliko bitno jer vi ste hodali i lovili na crnom kontinentu, Africi!

kudu-lovac-m
hartebest-lovac-m
 Kudu - divljač Afrike  Hartebest - divljač Afrike
OPREZA NIKADA DOSTA

 

No još uvijek treba biti jako oprezan i želim skrenuti osobitu pažnju.

Naime često početnik dobronamjernik nasjeda nekim ponudama za koje mu izgledaju da su jako povoljne, jeftine, jeftinije od drugih. Ili štoviše da se nešto nudi gratis ?!

E tu je zamka.
Netko ponudi zebru za 100€ ili štoviše leoparda gratis ..a kad tamo ni zebre niti leoparda. I ja mogu ponuditi krokodila gratis, izvolite, slobodno, samo pucajte, a dali ga tamo ima, e to je drugi par rukava.
Zato neka  preporuka onih koji su bili bude zvijezda vodilja za ovakve lovove ukoliko ih i kada ih planirate.

 
springbok-lovac eland-lovac-m
Springbok - divljač Afrike  Eland- divljač Afrike

LOV

Divljač se lovi uglavnom pretražujući savanu u otvorenim terencima. Kad se uoći krdo ili grlo, vozilo se napušta i počinje avantura. Prilaz uz vjetar, od grma do grma, tiho bez nervoze.

Puca se na daljine 70, 80-150 metara. Divljač nerijetko i dobro pogođena odlazi (Gnu 300 kg, Orix 200 kg., Eland 800 kg., Zebra 300 kg....) ali se uvijek pronađe par desetaka ili stotina metara dalje. Pas je uvijek tu kao vjerni pomagač.
Opet, neke se vrste Afričke divljači love dočekom.

 

 

MOJI LOVOVI

Moji lovovi u kojima sam pratio Hrvatske lovce imaju uspjeh od skoro 120 %  a iz tog razloga što su naši lovci uvijek odstrjeljivali više nego su planirali. 65 % trofeja koje su ti lovci donijeli su u zlatnoj medalji !

Cijena trofeje je paušalna.
Npr. kudu 700€, ali sad je pitanje vlasnika ili vašeg PH (vodiča) dali će te odstrijeliti mlado i nezrelo grlo sa lošim trofejom, a  na koje ste prvo naišli  ili će te dobiti staro i kvalitetno grlo sa velikom trofejnom vrijednošću i malo se pomučili da ga upratite (pirš) ili dočekate !?

Jer onaj koji prvi put odlazi u Afriku, svaki kudu mu je predivan, svaki orix je impresivan, impala savršena, a kad dođe doma i vidi kod drugog lovca kudua 20 cm dužeg roga, špiceva prema naprijed, shvati da su mu „uvalili" prvog kojeg je uopće vidio.

lav-lovac
gnu-lovac-v
 Lav- divljač Afrike  Gnu - divljač Afrike

 

I nemojte se opterećivati kalibrom streljiva, sve oko i iznad 30-06 sa teškom kuglom je sjajno. Dobar pogodak niti jedan kalibar ne može zamijeniti. Pogodak u pluća ili srce ili vitalni dio bilo kojim od spomenutih kalibara, neminovno dovode do brze smrti i divljač neće ostati ranjena ili patiti. Ako sa 470 N.E. pogodite i impalu (60 kg) u područje trbuha, nikada je nećete pronaći !

U svojim lovovima također često naletim na lavove budući lovimo u blizini nacionalnog parka Etoscha. Naravno kad se lav zatekne u privatnom lovištu, gotovo uvijek je napravio štetu, dali je ubio elanda, ili kudua, nebitno, te ga vlasnik ima pravo odstrijeliti. E tu je vaša šansa !!
Samo je pitanje tko što više voli, no ne vjerujem da nema lovca koji ne voli svoju lovinu  bila to bena, šljuka, zec, vepar, jelen ili pak leopard ili veliki kudu.

Neka mi ne zamjere neki ali jednostavno je izračunati da za jedan desetodnevni puni aranžman u Africi sa 7-8 kapitalnih trofeja, u Evropi jedva dobijete jelena koji još uvijek nije u zlatu, recimo dobrog muflona ili jakog vepra, recimo izuzetnog srnjaka.

I samo na kraju da dodam, ovo nisam rekao ja, ovo sam čuo barem stotinu puta od lovaca i divnih ljudi s kojima sam dijelio njihove najljepše lovove na crnom kontinentu.
Ponosim se njima i da sam im bio pratioc u lovu.

leopard-lovac
Leopard - divljač Afrike

 

Tekst i snimci:
Đivo Ćurlica   
www.namibia-lov.com

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 24 Svibanj 2015 21:35