Sve učestaliji odlasci preko granice u strane lovne destinacije

Napisao  Četvrtak, 02 Kolovoz 2012 22:42

Donosimo osvrt iskusnog svjetskog lovca Đive Ćurlice iz Dubrovnika na trenutnu situaciju u hrvatskom lovstvu, čitajte zašto gospar Đivo smatra da su strane destinacije preuzele primat nad domaćim lovištima za domaćeg lovca koji želi steći kvalitetne trofeje, a pri tome i doživjeti i proživjeti  istinske čari lova. A da ne govorimo o egzotici stranih destinacija od sjeverne Amerike, Kanade, južne Afrike, Ruskih tundri, Sibira ili Pamira... što je također važno, cjenovno su te strane destinacije slične ili čak povoljnije od domaćeg trofejnog lova.

ODLASCI PREKO GRANICE

Stvaranjem naše vlastite države Hrvatske i nestankom socijalističkog ozračja u našim krajevima, privatizacijom lovišta i rađanjem (jako) divljeg kapitalizma jasno je zaključiti da je i sam lov za domaćeg prosječnog lovca postao neusporedivo skuplja stavka.

Brojni mali lovozakupnici se bore s likvidnošću vlastitih lovišta, visokim lovozakupninama prvenstveno koja su im nametnuta, a da ne govorimo o ostalim izdvajanjima koja ih obavezuju, prisiljeni su podizati cijene usluga i odstrela u svojim lovištima, što je i za očekivati.

Udruge imaju određene beneficije zahvaljujući HLS-u a čiji članovi još uvijek prakticiraju lov i lovstvo no načelima ne-tržišta i još uvijek jeftino love. Doista jeftino.

«Hrvatske šume» kao državno poduzeće koje se između ostaloga također bavi lovstvom i koje je dobilo od države najbolja lovišta u Hrvatskoj prednjači u visokim cijenama lova koje nudi, što je također za očekivati!  Ali i samim tim imaju i najbolje usluge a i trofeje koje se itekako cijene.

Samo površnim pogledom na domaće cjenike lova, posebno «Hrvatskih šuma»  da se zaključiti da je cijena lova i trofeja dostižna rijetkima prosječnim Hrvatskim lovcima.

Uostalom i koga briga za to kad bogati stranci koriste te usluge i preko granice odvoze naše skupo plaćene trofeje vrhunskih grla. Hrvatskim šumama je lovstvo onako usput, sitnica prema tome koliko ubiru korištenjem prirodnih resuresa, a sam lov tamo zacijelo ima sasvim druge interese i temelje.

Nekad je u socijalizmu domaći lovac uživao popust u lovu i do 50 % u odnosu na stranog lovca a danas domaći lovac «uživa» 25 % veću cijenu od stranog lovca jer ovaj prvi ne plaća PDV!

U Americi je npr. slično ako ne i puno povoljnije za domaćeg lovca.

Primjerice za određeno lovište se daje godišnja kvota od 8 grla trofejnog BIGHORNA ( divlji ovan, slično muflonu). I onda 6 lokalnih lovaca „residence“ imaju ih pravo loviti/odstrijeliti po simboličnoj cijeni, a 2 idu na licitaciju strancima ili već kome (non-residence - strancima).

Provjereno je da ta dva odstrela BIGHORNA znaju doseći i do 200.000 US$ !!

Kroz zadnje vrijeme, osobito zadnje desetljeće, otvorile su se brojne lovne destinacije po svijetu gdje  naš Hrvatski lovac može doživjeti neusporedivo trofejno bogatiji i u konačnici financijski isplativiji lov. Pa je onda sasvim logično da takav lovac i kalkulira da bi za isti svoj uloženi novac ili čak i manje dobio više zadovoljstva, kad je već prisiljen  potrošiti svoj novac za svoju strast.

Primjerice za kapitalnog muflona, vepra ili jelena a da ne govorimo medvjeda, koliko bi platio u Hrvatskoj i našim lovištima može tjedan dana loviti u Kanadi los i medvjed,  u Africi  biti na pravom istinskom safariju u bungalowima i savani (Namibija i JAR kao najjeftinije zemlje lova u Africi)  i k tome donijeti sobom predivnih afričkih trofeja, a i nemale uspomene.
Africka-antilopa

Loviti i odstrijeliti leoparda na primjer koji je pojam opasne divljači.

KYRGISTAN KOZOROG

Može loviti u bivšim SSSR državama kapitalnog kozoroga. Grubo govoreći za nekih otprilike 4000 € i imati pravi ugođaj, doživljaj i uspomenu Sibira ili Pamira za cijeli život.

Los je u Kanadi postao jako cijenjen od domaćih lovaca, a nerijetko i naši lovci putuju u tom pravcu.

LOS IZ KANADE

Tako da smo svjedoci sve brojnijeg odlaska naših lovaca preko granice u potrazi za novim i većim zadovoljstvima koje nudi lov diljem svijeta na divljač o kojoj se nekad samo moglo razmišljati.

I što je najvažnije gotovo svi lovci ili bar većina se vračaju zadovoljni, dakle za svoj novac upravo dobiju ono što su zamislili i planirali, u principu !

I što je još važnije, planiraju ponovno takve lovove i odlaske.

Autor: Đivo Ćurlica

Zadnja izmjena Nedjelja, 24 Svibanj 2015 18:45