Sove pomažu i ratarima i lovcima

Napisao/la  Nedjelja, 16 Veljača 2014 00:07

kukuvijaToplo vrijeme u prosincu i siječnju pogoduje populacijama miševa koje su, prema napisima, preplavile slavonjske njive hraneći se sjemenkama i korijenjem usjeva (najugroženija su pšenica i uljana repica). Ratari se nastoje obraniti otrovnim pripravcima ali u tome ne uspjevaju. Uz toplo vrijeme, glavni „krivci“ za najezdu su i lovci jer „istrjebljuju prirodne neprijatelje miševa čija se populacija osjetno smanjuje“. Krčenjem šumaraka i vrbika ništena su prirodna staništa ptica grabljivica čime je miševima smanjen broj prirodnih neprijatelja. Ratarima (a i lovcima) bi u rješavanju problema s glodavcima mogle pomoći – sove.

kukuvija2

Toplo vrijeme u prosincu i siječnju pogoduje populacijama miševa koje su, prema napisima, preplavile slavonjske njive hraneći se sjemenkama i korijenjem usjeva (najugroženija su pšenica i uljana repica). Ratari se nastoje obraniti otrovnim pripravcima ali u tome ne uspjevaju.

Uz toplo vrijeme, glavni „krivci“ za najezdu su i lovci jer „istrjebljuju prirodne neprijatelje miševa čija se populacija osjetno smanjuje“. Krčenjem šumaraka i vrbika ništena su prirodna staništa ptica grabljivica čime je miševima smanjen broj prirodnih neprijatelja.

Ratarima bi u rješavanju problema s glodavcima mogle pomoći – sove. U vinkovačkom parku već nekoliko zima obitavaju sove ušare. Pedesetak malih ušara, strogo zaštićene vrste, noću „harače“ gradskim dvorištima i čiste ih od glodavaca.

Economic Barn Owls 2Vrijedi spomenuti i projekt Barn owl/Rodent koji je startao 2011. u Kaliforniji (SAD), a namjena mu je bila naseliti kukuvije u 40 ha vinograda gdje su štetu činili goferi i voluharice. Postavljene su kućice za gnježđenje koje su tijekom godina udomile čak 102 kukuvije (2011. 11 parova je imalo 44 mladunca a 2012. 18 parova 66 mladunaca). Kućice za gnježđenje napravljene su od heavy-duty plastike radi izdržljivosti i lakoće postavljanja a u neke su instalirane kamere radi znanstvenih istraživanja. Postavljene su uz rub ceste na svakih 150 metara. Prema izračunima tijekom 2011. godine kukuvije su pojele 9 576 glodavaca, a slijedeće čak 15 204 glodavca i to primarno u vinogradima. Broj glodavaca značajno je opao.

U izradu i postavljanje kućica utrošeno je 6 000 dolara. S obzirom na broj pojedenih glodvaca ispada da je trošak postavljanja 24 centa po glodavcu – iznos će se nastaviti smanjivati što se sove budu više hranile. To je u značajnom kontrastu s drugim invazivnim metodama uklanjanja glodaavaca (peleti strihinina, trovanje plinom) koji više koštaju i zahtjevnije su (prema pisanju Glasa Slavonije, dnevnica za trovače glodavaca bila je između 150 i 200 kuna, a za sredstva za tretiranje trebalo je izdvojiti između 200 i 300 kuna po hektaru).

U ovom slučaju, sve što treba napraviti je instalirati kućice za gnježđenje a sve ostalo je na sovama i njihovom instinktu. Kukuvije su vjerne svojim mjestima gnježđenja i moraju se hraniti što stvara konstantan pritisak na populacije glodavaca. Još jedna prednost je u tome što svi drugi oblici autohtone divljači ostaju neozlijeđeni, a bioraznolikost sačuvana.

Zar nije to bolje nego optuživati lovce?

Večernji list, 16.01., Glas Slavonije, 05.02., i Barnowlbox.com

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 20:42
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023