Lisice na lovačkoj štreki – da ili ne?

Napisao/la  Utorak, 01 Travanj 2014 00:35

Često se na lovačkim štrekama mogu vidjeti odstrijeljene lisice položene iza ostale ulovljene divljači, sukladno lovačkoj tradiciji i običajima. Neki lovci do mjesta obavljanja počasti čak i prevoze lisice s ostalom divljači. Predstavljaju li lisice „bombu“ na štreki budući da su prijenosnici mnogih bolesti (leptospiroza, šuga, bjesnoća)? Lisice, između ostalog, prenose i lisičju trakavicu (Echinococcus multilocularis) koja može biti prisutna na krznu, oko njuške i analnog otvora...

lisica-streka2

Jedan od lijepših običaja lovaca je polaganje divljači na štreku kako bi joj se iskazala počast pri čemu se lisice polažu zajedno s ostalom divljači. Kod nekih lovaca uobičajeno je do mjesta počasti prevoziti lisice sa ostalom divljači. Neki lovci se pitaju je li to s higijenskog aspekta zabrinjavajuće.

Lisice su prijenosnici čitavog niza bolesti zbog svog načina života. Između ostalog, prenose leptospirozu, šugu, bjesnoću i – lisičju trakavicu (Echinococcus multilocularis). Radi se o silvatičnom obliku trakavice od koje može obolijeti i čovjek. Lisica ili pas invadiraju se razvojnim stadijem ove trakavice jedući šumske glodavce tj. voluharice i miševe.

Nakon što čovjek ili životinja progutaju jajašca trakavice iz njih se u probavnom traktu oslobađaju onkosfere, probijaju stjenku crijeva i krvotokom se raznose po cijelom organizmu. Nakon toga iz zametaka se počinju razvijati ciste (mjehuri) koji „zriju“ i nakon nekog vremena  preko njih se nastavlja ciklus invazije. Ciklus razvoja ovog parazita može se nastaviti dalje samo ako tu cistu, zajedno s invadiranim organom, pojede lisica. Tad se u njihovom prednjem dijelu tankog crijeva iz svakog skoleksa razvija po jedna mala trakavica.

lisica 1

Lisici ne škodi prisustvo trakavice, a jajašca mogu biti prisutna u krznu, na njušci i oko analnog otvora. Odrasli parazit se razvija u tankom crijevu lisice i predstavlja izvor invazije za čovjeka. Za nametnike čovjek predstavlja slučajnog međudomaćina – on je za prenošenje slijepa ulica.

Nakon zaraze trakavicom bolest se može javiti i za 15 godina, a javlja se „općim“ tegobama – iznemoglost, bolovi u gornjem dijelu trbuha itd. Teško ju je dijagnosticirati i najčešće se otkrije slučajno, na ultrazvuku. Bolest se može liječiti ali terapija traje do kraja života jer se lijekovima samo suzbija širenje bolesti a ne ubijaju se ličinke. Neka istraživanja pokazuju da je čovjek loš domaćin za lisičju trakavicu i da ju naš imunološki sustav može ubiti. Ova trakavica do sada još nije ustanovljena na području Republike Hrvatske, ali prisutna je u Sloveniji.

Ipak, šansa da se preko odstrijeljenih lisica jajašca E. multilocularis prenesu na divljač, pa na čovjeka je doista minimalna – posebice jer se divljač guli i termički obrađuje. Naravno, nužno se pridržavati uobičajenih higijenskih mjera uz obvezatne rukavice. Preporuke za lovce svakako bi bile nošenje rukavica kojima će isključivo dirati odstrijeljene lisice ali ne i drugu divljač.

Svakako je preporuka i odijeljivati lisice od ostale divljači prilikom prijevoza i na štreki. Ukoliko se želite ipak pridržavati lovačkih običaja možete odstrijeljene lisice spremati u prozirne vreće – odat ćete im počast uz poduzimanje higijenskih mjera.

Lovac.info
Zadnja izmjena Utorak, 22 Travanj 2014 01:19
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023