Gniježđenje šljuke bene u Istri

Napisao/la  Petak, 18 Travanj 2014 00:00

Pino Peteh iz Žminja u lovištu "Zec" Žminj, 25. ožujka pronašao je šljuku kako sjedi na jajima. Šljuka se digla tek kada je došao na udaljenosti od nje cca 1 m. Drugog dana pokušalo se šljuku fotografirati, ali je ista poletjela kada se došlo na udaljenost od 7 – 8 metara. U gnijezdu se nalazilo 4 komada jaja. Prije nekoliko dana mjesto gniježđenja ponovo se obišlo ali u njemu su bile samo – ljuske. Ženka je ptiće vjerojatno premjestila na drugo mjesto. Ne samo da je to prvi takav zabilježen slučaj u Istri, već je to izuzetno rijedak nalaz za Hrvatsku.

Pino Peteh iz Žminja u lovištu "Zec" Žminj, 25. ožujka pronašao je šljuku kako sjedi na jajima.

Šljuka se digla tek kada je došao na udaljenosti od nje cca 1 m. Drugog dana pokušalo se šljuku fotografirati, ali je ista poletjela kada se došlo na udaljenost od 7 – 8 metara. U gnijezdu se nalazilo 4 komada jaja. Prije nekoliko dana mjesto gniježđenja ponovo se obišlo ali u njemu su bile samo – ljuske. Ženka je ptiće vjerojatno premjestila na drugo mjesto.

sljuka-zminj2

sljuka-zminj3

Ne samo da je to prvi takav zabilježen slučaj u Istri, već je to izuzetno rijedak nalaz za Hrvatsku. Prema Jeleni Kralj, Upraviteljici Zavoda za ornitologiju HAZU, ovaj nalaz je još vrijedniji budući da dokaza o njenom gniježđenju na području RH praktički nema. Mole se lovci i ostali da svakako jave slične vijesti o gniježđenju šljuke.


 

sljuka-bena

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba na sjever šljuke se zadržavaju i u našim lovištima. Prve šljuke pojavljuju se početkom ožujka i zadržavaju se do polovice travnja, a smatra se da vrhunac njihove brojnosti pada na Josipovo (19. ožujka).

Što se staništa tiče, šljuke preferiraju vlažna tla prekrivena listincem, tj. mlade šume graba, hrasta i branjevine breze. Razlog ovoj izbirljivosti u pogledu staništa leži u načinu prehrane – šljuke svojim dugim kljunom buše i prevrću tlo. To je nemoguće na suhom i tvrdom tlu.

Parenje šljuka pada u ožujku i travnju. Predigra samom činu parenja je svadbeni let i svadbeni ples. Mužjak ostaje uz ženku dok ne snese jaja (četiri u prosjeku). Na njima ženka leži oko tri tjedna i sama se kasnije brine o potrkušcima. Gnijezdeća populacija šljuke bene u Hrvatskoj je kritično ugrožena.

Lovac.info, prema LS Istarske županije
Zadnja izmjena Subota, 19 Travanj 2014 18:40
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023