Čuvitari sa Šolte

Napisao  Srijeda, 02 Svibanj 2007 02:05

otus_scops_140Šolta je poput svih srednjodalmatinskih otoka sa osebujnom vegetacijom i florom odvajkada privlačila pažnju kako domaćih tako i stranih botaničara. Fauna otoka Šolte toliko je rasprostranjena i mnogobrojna da je primjerice na Šolti zabilježeno čak 17 vrsta ptica koje na susjednom Braču nisu viđene.

Primjerice na Šolti postoji 105 vrsta ptica iz 33 porodice. Najtipičnija ptica otoka Šolte, koja je ujedno njen zaštitni znak i simbol je "čuvitar" (Otus scops)spada u rod Otus koji  spada u porodicu Sova (Strigidae).  Gnijezdi se na otoku, a hrani se raznim kukcima.

Karakteristična ptica Šolte je i Fazan (Phasanius colhicus L.) spada u porodicu Poljske koke (Phasianidae L.)...

 

Šolta je poput svih srednjodalmatinskih otoka sa osebujnom vegetacijom i florom odvajkada privlačila pažnju kako domaćih tako i stranih botaničara. Uvelike su pomogli i podaci entuzijasta koji su o svom trošku vršili istraživanja i ispitivanja kako flore tako i faune.

S obzirom na relativnu veličinu otoka 57,8 km2 , vjerojatno on nije u cijelosti ispitan te skriva mnoge vrste i podvrste koje dosad nisu zabilježene na Šolti.

 

otus_scops_270 otus_scops_272
Species Otus scops (common scops-owl)
Species Otus scops (common scops-owl)

Fauna otoka Šolte toliko je rasprostranjena i mnogobrojna da je primjerice na Šolti zabilježeno čak 17 vrsta ptica koje na susjednom Braču nisu viđene. Primjerice na Šolti postoji 105 vrsta ptica iz 33 porodice.

Najtipičnija ptica otoka Šolte, koja je ujedno njen zaštitni znak i simbol je "čuvitar" (Otus scops)spada u rod Otus koji  spada u porodicu Sova (Strigidae).  Gnijezdi se na otoku, a hrani se raznim kukcima. 

Karakteristična ptica Šolte je i Fazan (Phasanius colhicus L.). Spada u porodicu Poljske koke (Phasianidae L.). Naseljen je na otoku, vrlo je čest i gnijezdi se na poljima i u makiji. Zadaje brige poljoprivrednicima i vinogradarima, jer voli ukusne plodove pa je zato često organiziran odstrjel.

phasianus_270 phasianus_272
Fazan (Phasanius colhicus L.) Fazanka (Phasanius colhicus L.)

Tu je još i škanjac, kobac te jastreb i mali vranac. Zanimljivo je da je na Šolti viđen stepski orao (aguila rapax) što bi značilo da je to danas jedini nalaz ovog orla u Hrvatskoj.

 

Od šumskih životinja najzanimljivija je šumski zec. Često je i rado viđen od turista, a u noćnim satima gotovo je nemoguće proći automobilom po glavnoj cesti a da Vam ovaj mališan ne prepriječi put. Prolazeći kroz šumu, čak i nedaleko od pješačkih staza mnogo je prolaza koje je on izdubio za svoj bijeg. Najveća mu je mana što je dobar na tanjuru stoga je i česta meta domaćih lovaca.

Izvor: TZ Šolta

Zadnja izmjena Utorak, 25 Veljača 2014 02:55
K2 Items