Planovi o povratku risa u Škotsku pod vatrom

Napisao  Petak, 08 Siječanj 2016 19:03
Planovi o povratku risa u Škotsku pod vatrom Planovi o povratku risa u Škotsku pod vatrom

Prijedlozi za vračanje risa (Lynx lynx) u divljine Škotske nakon 1300 godina izbivanja našli su se pod vatrom zemljoposjednika.

Kao dio konzultacija o reintrodukciji risa, navedeno je kako bi ris mogao sakupiti milijune funti ruralnoj ekonomiji putem turizma te beneficija kontroliranja populacije jelena. također se spominje kako su mali papkari glavni plijen risa(srne), ali da će ove mačke konzumirati 0,4 ovce godišnje. Članovi zemljoposjedničke zadruge Scottish Land Estates (SLE) optužili su zadrugu za povratak risa kako pretjeruju s brojkama i prednostima koje će ovaj veliki predator donijeti.

Zemljoposjednici tvrde kako utjecaj risa na ruralnu zajednicu nije potpuno jasan te da treba bolje promisliti prije idućeg koraka reintrodukcije.

Anne Gray, službenica SLE zajednice izjavila je: "Općenito, mislimo kako su potencijalne prednosti vraćanja risa pretjerane. Mislimo da javna potpora kao zadruge Lynx UK nije točna, te nismo sigurni na poboljšanja koja bi eventualna reintrodukcija risa na neka područja donijela.

Anne Gray također je spomenula neke negativnosti i rušenja ruralnoga biznisa poput šumarstva i uzgoja stoke.

Direktor Lynx UK zadruge odgovara na kritike: "Zemljoposjednici inzistiraju na ekonomsku beneficiju reintrodukcije, a to je izazvano okolišnim ekonomistima.

Sve u svemu, posljednja provedena istraživanja u Škotskoj pokazuju da 91% ljudi podupire reintrodukciju risa u divljinu.

Zadnja izmjena Petak, 08 Siječanj 2016 21:11
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023