LD Jarebica dobila nagradu kao najbolja lovačka udruga, pa izgubila lovište

Napisao/la  Petak, 07 Veljača 2014 00:01

LDJarebica-Nin 2Ninsko lovačko društvo Jarebica utemeljeno je davne 1923. godine i u svojih jedanaest lovnih jedinica okuplja više od 300 lovaca iz cijele Zadarske županije, a početko ove godine je ostalo bez svojih vrijednih lovišta! To je presedan kad je u pitanju i zadarsko i hrvatsko lovstvo, slučaj kakvog ne pamte lovačke kroike ni najstariji lovci. Sam čin oduzimanja lovišta u kojeg su godinama ulagali svoj rad, financijska sredstva i znanje, među čelnike i članove Jarebice unio je nevjericu i ogorčenje.

 LDJarebica-Nin 1

Ninsko lovačko društvo Jarebica utemeljeno je davne 1923. godine i u svojih jedanaest lovnih jedinica okuplja više od 300 lovaca iz cijele Zadarske županije, a početko ove godine je ostalo bez svojih vrijednih lovišta!

To je presedan kad je u pitanju i zadarsko i hrvatsko lovstvo, slučaj kakvog ne pamte lovačke kronike ni najstariji lovci. Sam čin oduzimanja lovišta u kojeg su godinama ulagali svoj rad, financijska sredstva i znanje, među čelnike i članove Jarebice unio je nevjericu i ogorčenje.

Zbog čega su ninski lovci došli u ovako tešku situaciju objašnjavaju predsjednik i njegov zamjenik, Ivo Veršić i Šimo Veršić.

"Korijeni ovog problema sežu u 1996. godinu. Tada se, naime, u okviru reorganizacije i formiranja novih lovišta iz našeg lovišta veličine 12.000 hektara izdvaja 2.200 hektara LD Zec s otoka Vira, a državnom lovištu Musapstan-Bokanjačko blato pripaja se još toliko hektara. Onodobno vodstvo Jarebice, i ono koje je došlo nakon njih, po pitanju povrata lovišta nije činilo ništa. Ide se čak toliko daleko da se donosi odluka da se LD isključi iz dviju naših krovnih lovačkih organizacija Lovačkog saveza Zadarske županije te Hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu, što je i učinjeno. Prestaju sve međusobne komunikacije. Jarebica prestaje s uplatama članarine i jednima i drugima, lovci ne dobivaju Lovački vjesnik itd.".

Koplja se lome na sve strane a ne misli se o malom čovjeku, lovcu. "Par godina prije nego je naša garnitura, početkom lipnja 2011. godine preuzela vodstvo Jarebice, lovačko društvo ponovno se teškom mukom vraća u okrilje Lovačkog saveza županije i HLSa. Iznova se uspostavlja suradnja i povjerenje između Jarebice i županijske te državne krovne lovačke organizacije. Dokaz toj tvrdnji je i dolazak predsjednika LSZŽ Mate Radića na našu godišnju izvještajnu skupštinu 2012. godine."

"Drugi još jači udar zbog bahatosti i neodgovornosti vodstva pretrpjela je Jarebica 2007. godine, što je uvelike rezultiralo time da smo danas ostali bez lovišta i da smo morali zamrznuti staru lovačku udrugu, na ime čijeg smo rada lanjske godine skupa sa zadarskom LU Dianom od strane LSZŽ proglašeni najboljom udugom na prostoru županije. Zato smo osnovali novu udrugu pod imenom ¨LU Jarebica 1923 Nin¨. Lovište smo dok se ovaj problem ne riješi od strane Zadarske županije dobili na čuvanje, ali niti jedan naš lovac ili bilo tko drugi ne smije s puškom ili pak psom ući u njega!".

Na upit što će se nadalje događati s lovištem Veršići pojašnjavaju kako se treba oformiti stručna komisija u kojoj će biti predstavnici Županije, LSZŽ, HLS i ministarstava.

"Budući koncesionar mora znati da su naša lovišta većinom privatna zemljišta i da su njihovi vlasnici mahom naši lovci. Ako mi ne uspijemo izlicitirati ponovno lovišta spremni smo u Rašinovac i drugdje dotjerati stoku, ovce i krave pa ćemo vidjeti kako će se loviti ili pak kako će se provoditi kinološke manifestacije po kojima smo mi upravo u Hrvatskoj i svijetu prepoznati. Ovdje zaista nešto smrdi i vjerojatno je netko bacio šapu na naše terene, ali neće to proći sam tako. "

Veršići ističu da bi u cijeloj toj zavrzlami pohvalili kinološko društvo Dalmatinski pas iz Zadra, LS Zadarske županije, te pročelnika za poljoprivredu Zadarske županije.

Zadarski list, B.B., 27.01.
Zadnja izmjena Petak, 07 Veljača 2014 01:25