I policija i lovci upozoravaju vozače na oprez prilikom vožnje

Napisao/la  Nedjelja, 09 Veljača 2014 00:04

nalet-divljacPU Požeško –slavonska izdala je priopćenje u kojem vozačima skreće pozornost na učestale nalete na divljač i divlje životinje na cestama. Od početka godine u spomenutoj županiji dogodilo se čak 14 naleta na životinje, a tijekom prošle godine zabilježeno je 126 naleta vozila na (uglavnom) divlje životinje. Šteta koja je nastala zbog ovakvih događaja na nivou Republike Hrvatske mjeri se desecima milijuna kuna godišnje. Na stradavanje divljači upozorili su i lovci.

dead-deer-car

PU Požeško –slavonska izdala je priopćenje u kojem vozačima skreće pozornost na učestale nalete na divljač i divlje životinje na cestama. Od početka godine u spomenutoj županiji dogodilo se čak 14 naleta na životinje - teretnog vozila i jastreba, osobnog vozila na ovcu i četiri naleta osobnog automobila na psa. U najviše slučajeva, njih osam, bilo je naleta na srneću divljač.

Tijekom prošle godine zabilježeno je 126 naleta vozila na (uglavnom) divlje životinje: zeca, patku, jazavca, fazana i druge. Podaci policije pokazuju kako se najviše naleta dogodio kasno poslijepodne, između 17 i 21 sat, i to na prometnicama u naneseljenim dijelovima uz koje se proteže šumsko područje.

Šteta koja je nastala zbog ovakvih događaja na nivou Republike Hrvatske mjeri se desecima milijuna kuna godišnje. Zbog toga policija upozorava vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, osobito u jutarnjim i kasno polijepodnevnim satima, te da prilagode brzinu uvjetima na kolniku. To se posebno odnosi na dionice cesta gdje su postavljeni prometni znakovi koji upozoravaju na divljač.

Vozač koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovarat će prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je vozio neprilagođenom brzinom. Iz policije upozoravaju kako takve nesreće mogu biti i opasne jer je npr. prošle godine zabilježen slučaj naleta vozila na lisicu u kojom prilikom je jedna osoba teško ozlijeđena. Ako dođe do naleta na domaću životinju za to će biti odgovoran vlasnik životinje pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku (prošle godine bilo je 13 takvih slučajeva).

Na stradavanje divljači upozorili su i lovci. Članovi LS Vukovarsko-srijemske županije na svojoj su redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini spomenuli i probleme s kojim se susreću, a odnose se na očuvanje divljači. Predsjednik Saveza Mirko Bošnjak je upozorio kako iz dana u dan sve više divljači stradava pod kotačima automobila, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji takve štete jedino i isključivo plaćaju lovci te se dovodi u pitanje opstanak pojedinih lovačkih udruga.

Obzirom na tumačenja koja se čuju iz Hrvatskog lovačkog saveza kako lovačke udruge ne odgovaraju za štete od naleta na divljač, zaključak je Skupštine da se uputi dopis prema HLS-u i traži službeno tumačenje kao i primjerci presuda koji bi bili podastrijeti odvjetnicima koji brane lovce ili se eventualno pozvali na sudsku praksu. Bilo je riječi i o devastiranju staništa kako za sitnu tako i za krupnu divljač od strane Vodoprivrede koja se uništavaju pretjeranim čišćenjem i proširivanjem kanala pa će zatražiti tumačenja od resornih ministarstava budući je, podsjećaju lovci, divljač dobro od općeg interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu.

Večernji list, Lj.M. i M.F., 06.02
Zadnja izmjena Petak, 07 Veljača 2014 21:15