Pučko otvoreno učilište "Hubert" obrazovanje lovaca i nakladništvo

Napisao  Utorak, 20 Siječanj 2009 14:22
Bogata nakladnička djelatnost - POU Hubert Split Bogata nakladnička djelatnost - POU Hubert Split

Na portalu smo već u više navrata pisali o mogućnostima edukacije lovaca, spominjali smo POU - Pučko otvoreno učilište u Zagrebu, LAS učilište iz Zagreba, HLS - Hrvatski lovački savez i programe i literaturu za osposobljavanje.

Ali nismo spominjali Pučko otvoreno učilište "Hubert" iz Splita  javnu ustanova za obrazovanje odraslih, građana Republike Hrvatske, u zvanje lovca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja.

Pučko otvoreno učilište "Hubert" iz Splita je javna ustanova za obrazovanje odraslih, građana Republike Hrvatske, u zvanje lovca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja.

Ustanova posjeduje licencu nadležnog Ministarstva, a upisana je u registar Trgovačkog suda u Splitu.

Na osnovu odobrenog programa edukacije lovaca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja "Hubert" izvodi teoretsku i praktičnu nastava,a sve u skladu sa Pravilnikom o izobrazbi.

Prema programu nastave, u okviru šest nastavnih cjelina lovci se posebno educiraju o svim aspektima sigurnosti prije lova, za vrijeme lova i nakon lova,što je, po ocjeni profesora Učilišta, od iznimne važnosti. Osim toga istaknuto mjesto zauzima edukacija u svezi lovačkih običaja i lovačke etike, o čemu, uostalom, rječito  navodi Zakon o lovstvu koji je prvi put u hrvatskom lovnom zakonodavstvu  sankcionirao ne lovljenje u skladu sa običajima i etikom.

"Hubert" je  od 1996. godine, otkako izvodi program obuke, izdao 12 udžbenika i drugih prigodnih knjiga i monografija za potrebe lovaca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja.

Navest ćemo da je koncem 2008. godine tiskan novi, dopunjeni i izmjenjeni "Poučnik lovstva", zapravo, njegovo četvrto izdanje. Poučnik je napisala grupa autora, inače predavači na Učilištu : dipl. ing. šumarstva Frano Grospić, dipl. ing. šumarstva Đuro Sovilj, dr. vet. med. Perica Tucak, dipl. iuris. Davor Martić, dr. vet. med. Branimir Rendl,dipl. iuris . Mladan Vidović, kao i stručni suradnici Duško Grgičević , šum. tehničar, ing. Stipe Kokić , Ante Udovičić, međunarodni kinološki sudac.

Među  brojnom drugom stručnom literaturom tiskan je udžbenik "Prihrana divljači", "Bolesti divljači i higijena lovišta", "Ekologija lovišta","Naš zec", "Njegov lov prepelica", "Splitsko lovstvo - 120 godina ", "Lovočuvar", kao i brošure (Sv. Hubert, Lovački tiska u Hrvatskoj, Etičan hitac, isključivo namijenjeni polaznicima "Huberta" kao dopuna nastavnog programa).

Predavači su i stalni stručni suradnici lovno-šumarskih časopisa, Šumarskog lista i Dobre kobi.

Poslije obuke koja se vodi pod stručnim nadzorom stručno -pedagoškog voditelja programa nastave prof. Joze Dadića kandidati trebaju najprije položiti pismeni dio ispita i to točno odgovoriti na najmanje 90 pitanja sročenih u posebnim testovima (testovi su posebni za lovce,a posebni za lovočuvare).

hubert-split-rad
Iz rada Huberta - ispisivanje potvrda o osposobljavanju za lovca
dipl.ing.šum. Frano Grospić - predavač

 

Lovački ispit polaže se pred Stručnim povjerenstvom. Pošto kandidat položi lovački ispit, dobije zvanje lovca koje može upisati u radnu knjižicu. Također, u radnu knjižicu se upisuje i zvanje lovočuvara.

Novi lovci dobivaju diplomu o položenom lovačkom ispitu i svjedodžbu- potvrdu o tome da su osposobljeni za lovca ,ovjerenu s državnim pečatom s grbom RH.

 

 

 

Zadnja izmjena Utorak, 10 Ožujak 2015 20:54
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023