Lov u Mozambiku

Napisao  Petak, 29 Svibanj 2015 23:48

Svjetska banka odlučila je potaknuti razvitak lova u Mozambiku

Svjetska banka, međunarodna udruga za razvoj odobrila je 40 milijuna dolara Mozambiku za napore očuvanja, uključujući programe za jačanje prava na lov divljih životinja.

IDA je odobrila darovnicu u studenom 2014 za projekt pod nazivom  MozBio, koji vodi mozambijska vlada u cilju poboljšanja naplate svih prihoda od turizma u zaštićenom području. 700.000 dolara namjenjeno je kako bi se pomoglo razviti sportski lov na području Južno Afričke zemlje.

„ Lov, kada je pravilno reguliran i kad se prihodi distribuiraju u zajednicama oko parka, važan su alat za rad vlade na održivom upravljanju  parkovima i prirodnim sredstvima.“- Rekla je Madji Seck, glasnogovornica Svjetske banke u Washingtonu.

„ Lovna blokada odigrala je glevnu ulogu u zaštićenim područjima, flore i faune koje su pod vrlo visokom prijetnjom u nezaštićenim zonama.“

Studija koja je objevljena ovaj tjedan pokazala je smanjenje  populacije slonova u Mozambiku za 50% u gotovo pet godina zbog krivolova. Zbog toga je naglašena hitna potreba zemlje za poboljšanje zaštite.

Procjenjuje se da je populacija slonova smanjena na 10,300 jedinki od 20,000 koliko ih je bilo. Poručili su iz Wildlife Conservation Society.

Očuvana područja u Mozambiku sastoje se od 7 nacionalnih parkova, 10 nacionalnih rezervata, 17 kontroliranih lovišta i 2 rezerve zajednice, navodi se u dokumentu Svjetske banke. Prihod od turizma se utrostručio  za 3 milijuna dolara u 2013. godini, u odnosu na predhodnu godinu. No prema izvještaju banke to nije dovoljno za financiranje svih područja.

Prema kritičarima prakse, pokušaji da se stimulira prihod od turizma dodjelom sredstava za razvitak lova, moga bi se obiti o glavu.

„ Ništa neće brže otjerati turiste kao saznanje da su lijepe i veličanstvene životinje koje su došli gledati, možda nečija meta.“- Rekla je Ashley Fruno, glasnogovornica grupe za prava životinja PETA.

Zadnja izmjena Subota, 30 Svibanj 2015 00:18