Dozvola za odstrjel crnog nosoroga prodana za 350 000 dolara

Napisao/la  Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 00:18

black-rhinoNa aukciji Dallas Safari kluba u Texasu prodana je dozvola za lov na crnog nosoroga u iznosu od vrtoglavih 350 000 dolara. Aukcija je održana pod jakim osiguranjem budući da su članovi kluba dobili prijetnje smrću, a cijena je mogla doseći i milijun dolara. Odluka kluba našla se na udaru zaštitara životinja i prirode, premda je vodstvo kluba obećalo da će se novac iskoristiti za zaštitu te vrste i njezinog staništa, istraživanja i borbu protiv krivolova.

Na aukciji Dallas Safari kluba u Texasu prodana je dozvola za lov na crnog nosoroga u iznosu od vrtoglavih 350 000 dolara. Aukcija je održana pod jakim osiguranjem budući da su članovi kluba dobili prijetnje smrću, a cijena je mogla doseći i milijun dolara.

black-rhino2Odluka kluba našla se na udaru zaštitara životinja i prirode, premda je vodstvo kluba obećalo da će se novac iskoristiti za zaštitu te vrste i njezinog staništa, istraživanja i borbu protiv krivolova. Crni nosorog kojega će lovac smjeti odstrijeliti je stari mužjak u postreproduktivnoj fazi. Zanimljivo je da bi jedinka vjerojatno i bez lova bila odstranjena iz populacije jer svojim agresivnim ponašanjem prijeti drugim pripadnicima svoje vrste i ostalim vrstama.

Tome se protivi određeni dio stručne javnosti koji smatra da se izlučenje iz populacije može smatrati opravdanim ukoliko postoje veće populacije životinja. Međutim, budući da je crnih nosoroga oko 4000 u slobodnoj prirodi (u Namibiji 1800), smatra se da bi cjelokupna populacija trebala biti strogo zaštićena. Kritičari su napomenuli da lov na crnog nosoroga šalje krivu sliku javnosti o tome što je lov a što zaštita životinja.

Crni nosorog je pod prijetnjom izumiranja zbog krivolova i gubitka staništa. Njegov rog glavna je meta krivolovaca, a koristi se u medicinske svrhe (većinom u Aziji) pa stoga kilogram dosiže vrtoglavu cijenu od 65 000 dolara. Namibija daje pet dozvola za odstrjel na godinu.

black-rhino

Yahoo.news, N.M. i M.G., 12.01.2014.
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 20:53