Baranjski jeleni kapitalci privukli lovačku elitu

Napisao/la  Utorak, 21 Siječanj 2014 00:38

rika-jelenaIako se smatralo da će ova lovna sezona u lovištima Hrvatskih šuma, Uprave šuma Osijek, biti slabija zbog poplava i većih šteta na populaciji divljači to se ipak nije dogodilo. Do kraja ožujka ove godine, sada je to posve sigurno, u cijelosti će biti ostvaren plan prihoda od lovstva i usluga u lovnom turizmu od približno pet milijuna kuna, kaže Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Osijek. Prema lovnoj gospodarskoj osnovi bio je predviđen odstrel 462 košute i teladi, što je komercijalnim lovovima ostvareno s više od 80%, pa je i tu ostvaren dodatni prihod. Prošle lovne sezone na jelensku divljač u baranjskim lovištima Uprave šuma Osijek odstrijeljen je kapitalac od 235 bodova, čije je trofejno rogovlje ponio inozmeni lovac.

jelen-kopacki-rit

Iako se smatralo da će ova lovna sezona u lovištima Hrvatskih šuma, Uprave šuma Osijek, biti slabija zbog poplava i većih šteta na populaciji divljači to se ipak nije dogodilo.

Do kraja ožujka ove godine, sada je to posve sigurno, u cijelosti će biti ostvaren plan prihoda od lovstva i usluga u lovnom turizmu od približno pet milijuna kuna, kaže Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Osijek.

Pritom ističe da su tijekom lovne sezone, poglavito u vrijeme rike jelena i skupnih lovova na divlje svinje pa sve do 15. siječnja, kada je nastupio lovostaj na jelensku divljač, bilježen velik interes, poglavito elitnih inozemnih lovaca, a smještajni kapaciteti lovačkih kuća bili u cijelosti popunjeni. Slično će ostati i sve dok traje dopušteni lov na divlje svinje.

Prema lovnoj gospodarskoj osnovi bio je predviđen odstrel 462 košute i teladi, što je komercijalnim lovovima ostvareno s više od 80%, pa je i tu ostvaren dodatni prihod. Prošle lovne sezone na jelensku divljač u baranjskim lovištima Uprave šuma Osijek odstrijeljen je kapitalac od 235 bodova, čije je trofejno rogovlje ponio inozmeni lovac.

Smatra se da će lovna sezona iduće godine nadmašiti ovu za barem još 10%. Temelj za takvu tvrdnju je činjenica da su lovci, posebno inozemni, iznimno zadovoljni razinom usluge i ostvarenim ulovima, te su im pritom sva unaprijed dana obećanja tijekom njihova boravka i lova i ostvarena.

Ljubojević pritom ističe kako će sukladno planovima matične kuće, Hrvatskih šuma Zagreb, sljedećih godina nastojati još i značajnije podići prihode od turizma. A da bi to i ostvarili uskoro će započeti radovi na povećanju broja postelja u lovačkim kućama u Baranji, ali i priprema iznimno značajnih razvojnih projekata kojima će aplicirati na EU fondove.

Glas Slavonije, N.V., 20.01.
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 19:39