Prema saznanjima, u Južnoj Africi ima skoro tri puta više uzgojenih lavova od divljih

Napisao  Srijeda, 14 Listopad 2015 00:07

Ubojstvo Cecila, popularnog lava iz Zimbabvea, dovelo je do debate o lovu na umjetno uzgojene životinje na globalnu razinu. U takvome lovu, turistički lovci ubijaju lavove koji su uzgojeni u zatočeništvu.

Vlasnici farmi u Južnoj Africi dolaze do enormnoga profita ovom kontroverznom metodom te se više od 1000 velikih mačaka uzgaja svake godine kako bi bile ubijene. Prema časopisu Times, to su većinom Američki lovački turisti.

Prema saznanjima, u Južnoj Africi ima skoro tri puta više uzgojenih lavova od divljih, ali nisu svi uzgojeni za lov. Lavovi znaju biti držani u lošim i skučenim prostorima te hranjeni stokom koja može biti kontaminirana.

Turistički lovci izabiru lava kojega žele „loviti“ iz brošure, te zatim putuju u Južnu Afriku kako bi baš tu životinju ubili sa lukom ili puškom nakon što je puštena iz kaveza. U većini slučajeva lavovi su pitomi jer su uzgajani od ljudi.

Prema tjedniku Times, lovac ubojstvom takvoga lava može platiti čak 31000 dolara, te se vjeruje da takav trofejni lov donese skoro 16 milijuna dolara svake godine.

Lov umjetno uzgojenih životinja je legalan u Južnoj Africi, gdje udruge za zaštitu spominju nepostojanje pravila za takve načine lova.

Times je razogovarao sa Paulom Stonesom koji je bio na safarijima zadnjih 25 godina: „Ti lavovi su kao janjci pred klanje, to nije lov u nikakvom pogledu. Ti lavovi su uzgojeni od ljudske ruke te ih se hrani čak netom prije ubojstva. Neželim čak ni reći da ih se odstreljuje jer to nebi bila istina. Ubijanje se odvija u malim ograđenim prostorima nedaleko uzgajivačnice.

Savez profesionalnih lovaca Južne Afrike (PHASA) je izjavio da novac dobiven od takvoga „lova“ odlazi u rezervate te ulazi u održivi krug koji omogučava slobodu ostalim životinjama. Po njima, ovakav lov se prakticira u održivim uvjetima te ubijaju samo onoliko životinja koliko uzgoje.

Međutim, lovci koji će pokušati transportirati trofeje će doći u probleme od kraja 2015. Dvje velike avio kompanije  koje lete u Južnu Afriku su zabranile prijevoz trofeja slona, nosoroga, lava i tigra.

Od Ožujka 2015, Australija je također zabranila uvoz trofeja lava u državu. Za sada , u Ameriku se dovoljava uvoz trofeja sa nekim restrikcijama. Zaštitari prirode su bili nezadovoljni dozvolama Američkim lovcima koji su mogli uvesti trofeje crnoga nosoroga iz Namibije

Prema nama lov umjetno uzgojenih životinja nije lov i trebalo bi ga nazivati drugim imenima. Koje je vaše mišljenje o tome?

Zadnja izmjena Srijeda, 14 Listopad 2015 00:17

Srodni sadržaj (po oznakama)