SAD: slučajevi oticanja jelenskih gubica

Napisao/la  Petak, 25 Travanj 2014 10:30

Iako su jeleni bjelorepani poprilično otporna vrsta divljači, neke populacije diljem SAD-a pogodila je neobična bolest, nazvana Bullwinkle (prema liku iz crtića losu Bullwinkleu). Bolest se očituje u jakom oticanju gubice i još uvijek je poprilično tajanstvena. 

Iako su jeleni bjelorepani poprilično otporna vrsta divljači, neke populacije diljem SAD-a pogodila je neobična bolest, nazvana Bullwinkle (prema liku iz crtića losu Bullwinkleu).

Bolest se očituje u jakom oticanju gubice i još uvijek je poprilično tajanstvena.

Pojavljuje sporadično od sredine 2000-ih i njezino pojavljivanje je „razbacano“ u širokom geografskom arealu. Zbog svoje sporadičnosti ipak se ne prenosi tako lako s jedinke na jedinku. Bolest je prvi puta registrirana 2005. godine.

Oticanje gubice rezultat je dugotrajne upale tkiva nosa i ustiju koju, čini se, uzrokuje jedna kolonija bakterija. Izoliranje te kolonije do sada je bilo otežano zbog lošeg stanja uzoraka i/li kontaminacije drugim bakterijama. Kako i gdje jeleni steknu bakteriju nije poznato.

Oticanje gubice, iako neugodno, ne uzrokuje smrt životinja. Životinje oteklih gubica, ulovljene ili snimljene, bile su dobrog zdravstvenog stanja, a u jednom slučaju „Bullwinkle“ jelen  viđen je nekoliko puta u toku dvije godine.

Oboljeli jeleni su još uvijek jako rijetki, i bolest nije prijetnja populacijama jelena.

Bullwinkle-deer 3

 Lovac.info prema QDMA
Zadnja izmjena Četvrtak, 24 Travanj 2014 23:38
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023