Mladunci u prirodi

Napisao/la  Petak, 02 Svibanj 2014 00:01

Većina divljih životinja svoje mlade donosi na svijet u proljeće budući da su u to vrijeme najpovoljniji klimatski i prehrambeni uvjeti. Upravo u ovom razdoblju čovjek ima priliku naletjeti na mladunčad za koju se često misli da je napuštena, pa se stoga takve divlje životinje i uzima iz prirode pri čemu se krši Zakon o lovstvu, Zakon o zaštiti životinja i Zakon o zaštiti prirode.

Možda najčešća mladunčad koju se može susresti u prirodi su lanad i telad na koju ljudi nabasaju i „spašavaju“ misleći da je napuštena. Ta lanad i telad vrlo vjerojatno nije napuštena - mladunčad nije još dovoljno stasala da bi mogla pratiti majku stoga je uobičajeno da ih ona pusti skrivene u travi dok se hrani. Evolucijska prilagodba mladunčadi je i činjenica da mladi nemaju mirisa kako ih predatori ne bi mogli nanjušiti i pronaći. Majke im se vraćaju svako toliko (2 – 3 sata) nahraniti ih i provjeriti, i nikada nisu daleko. Upravo vaša prisutnost uznemiruje i mlado i majku, te onemogućuje majci da im se vrati.

Donošenje takvih mladih kući i pokušaji hranjenja na bočicu ne daju uvijek dobre rezultate. Mladunčad othranjenu iz ruke nemoguće je vratiti u prirodu – životinje su već naviknute na čovjeka i u prirodi se više ne snalaze. Takve životinje osuđene su na život u zatočeništvu, ljudskom greškom.

Prema tome, pronađete li mladunče u prirodi, smjesta se udaljite. Pse držite na povodniku i pod kontrolom i ne dozvoljavajte da naganjaju divlje životinje po prirodi. Ako se mlado udalji od mjesta pronalaska vratite ga na mjesto pronalaska što prije jer će ga tamo majka najprije tražiti.

Ukoliko naiđete na bolesnu, ozli­jeđenu ili izgladnjelu mladunčad za koju smatrate da je napuštena  o svom pronalasku obavijestite lovoovlaštenika koji će pozvati ovla­štenog veterinara. Pronalazak ozlijeđene za­štićene životinjske vrste potrebno je prijavi­ti Inspekciji za zaštitu prirode Ministarstva kulture, članu Interventnog  tima za medvjeda, vu­ka i risa, članu lovačkog društva, veterinaru ili najbližoj policijskoj postaji. Imajte na umu da uvijek možete pozvati 112.

 

Lovac.info  Foto: Wild Croatia
Zadnja izmjena Petak, 14 Kolovoz 2015 11:03
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023