Nakon sto godina u Černobilu se (ponovo) pojavio medvjed

Napisao/la  Četvrtak, 04 Prosinac 2014 08:56

Nakon više od stotinu godina znanstvenici su snimili prvu fotografiju smeđeg medvjeda u zabranjenoj zoni oko Černobila, piše BBC.

Snimke su napravile kamere koje prate utjecaj radioaktivnosti na divlje životinje u tom području uspostavljenom nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani u Černobilu u Ukrajini u travnju 1986. "Naš ukrajinski kolega Sergej Gaščak postavio je nekoliko kamera kako bi otkrio u kakvom su stanju divlje životinje", rekao je voditelj projekta Mike Wood sa sveučilišta Salford.

"Postojale su naznake da tamo ima smeđih medvjeda, ali ga još nitko nije fotografirao na ukrajinskoj strani zaštićene zone", dodao je. "Naša glavna pretpostavka je da, kada iselite ljude i uklonite pritisak i smetnje koje oni stvaraju, tada životinje koje imaju koridor prema zaštićenoj zoni odjednom otkriju da su daleko od pritiska i opasnosti koje izazivaju ljudi", istaknuo je dr. Wood.

Nakon eksplozije u travnju 1986., najvećeg nuklearnog incidenta u povijesti, više od 110.000 ljudi iseljeno je iz svojih domova u krugu od 30 kilometara oko uništenog nuklearnog reaktora. Kako bi dobili uvid u to koje životinje žive u zoni, znanstvenici su je podijelili na tri različita područja: visoke, srednje i niske radioaktivnosti.

Opseg svakoga je pet kilometara, a određena su 84 mjesta za kemere koje će se usredotočiti na veće sisavce, rekao je Wood. "Najveći dio zaštićenog područja je jako zarastao, pa moramo posječi travu i raslinje da bi mogli vidjeti zečeve ili lisice", rekao je. "Te životinje imaju određene sklonosti u pogledu staništa. Neke žele biti bliže rijeci, a druge u dubokoj šumi. Kada imate radijacijom onečišćeno područje, te će se sklonosti kao i hrana koju jedu zasigurno promijeniti na način u kojem su životinje zapravo u interakciji s onečišćenjem", istaknuo je.

Wood i ostali znastvenici nastavit će pratiti snimke kamera u sklopu prve faze projekta do kraja 2015., piše BBC.

Direktno.hr, 28.11.
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023