Urbani kojoti Chicaga - nekadašnji duhovi ravnica sada su duhovi gradova

Napisao/la  Četvrtak, 04 Prosinac 2014 00:27

Kako se predgrađa Chicaga šire i zauzimaju sve više životnog prostora divljim životinjama, kojotima postaje sve teže pronaći stanište koje bi zadovoljilo njihove potrebe za hranom i teritorijem. Zato je gotovo 2000 njih pronašlo novo stanište – na ulicama Chicaga.

Životinje su se prilagodile životu u blizini ljudi, te su čak i naučile kako se nositi s prijelazima preko prometnica i samim prometom. Posljednih nekoliko godina proširili su se gotovo čitavim sjevernoameričkim kontinentom i na mnogim mjestina uzrokovali pomutnju zbog vrebanja kućnih ljubimaca (čak su zabilježeni i napadi na djecu). Međutim velika većina ih izbjegava kontakt s ljudima.

Postali su i predmet znanstvenih istraživanja: Stan Gehrt sa Sveučilišta u Ohiju opremio je 850 jedinki s GPS uređajima i još 400 njih s radio ogrlicama. Istraživanje je polučilo zanimljive rezultate: kojoti vrlo dobro napreduju u urbanim sredinama, žive dulje od ruralnih jedinki i izrazito su noćne životinje koje dane provode sklupčani samo nekoliko metara od ljudskih šetališta i cesta. Kamere pričvršćene na neke od životinje snimile su čekanje da se rasčisti promet, jurnjavu između ulica i traženje partnera. Zbog lake dostupnosti hrane iz raznih izvora (prirodna hrana, smetlišta, otpad) koti se veći broj štenaca (prosječno 9 po leglu!). Jedan par uspio je podići leglo u tajnom betonskom skrovištu na parkingu jednog stadiona!

Čak je tijekom 2011. godine nekoliko njih namjerno pušteno na ulice kako bi počistili grad od štakora. Bilo je podosta podignutih obrva budući da su u povijesti zabilježeni rijetki napadi kojota na ljude. Međutim do sada su u Chicagu (a i državi Illinois) stradali samo kućni ljubimci - u rujnu je zabilježen napad na psa kojeg je kojot ščepao u vlasnikovoj dnevnoj sobi. To je navelo vlasti na poduzimanje mjera protiv kojota u što će biti uključen odstrijel.

Malo je reći da se radi o životinjama skromnih zahtjeva ali velike prilagodljivosti. Nekada znani kao duhovi ravnica, kojoti postaju i duhovi gradova.

Lovac.info, prema Dailymail.co.uk, Dina B.
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023