Top 4 kalibra za lov predatora i štetočina

Napisao  Srijeda, 23 Prosinac 2015 11:38

Lov na lisice se bliži te je vrijeme za pripremanje čeka i hranilišta na kojima će se loviti. Fali nam još samo snijeg. Lov na predatore vrlo je popularan. Od kuna do čagljeva, određeni kalibri su pogodniji takvome lovu. Naveli smo nekoliko dobrih izbora za takav lov.

.22 WMR

.22 WMR (Winchester Magnum Rimfire) je Winchesterova kreacija nastala 1950ih godina. Iako ga se često uspoređuje sa 22 Long rifle kalibrom, 22 WMR je u stvarnosti potpuno druga klasa. Iako je puno snažniji od manjeg brata, ovaj kalibar bi se trebao koristiti za predatore na manjim udaljenostima, do 100 metara. Razlog tome je što zrno već počinje dobivati pad te je opasnost od promašaja i ranjavanja prevelika. Ovaj kalibar je vrlo popularan zbog jednostavnosti i jeftinog streljiva. Odličan izbor ako se lovi na udaljenostima za sačmarice.

.204 Ruger

Ovaj mali zvrkavi kalibar je postao vrlo popularan. Putanja mu je ravnija od zlatnog standardnog metka, 223 Remingtona, te je vrlo precizan. Najbitnije, streljivo i komponente za streljivo su jeftinije nego za 223. Izvrsno je streljivo Hornady sa V-Max zrnom težine 2,5 grama. Preciznost iz mnogih pušaka je izvanredna. Jednini nedostatak ovoga kalibra je ta, da zbog lošeg balističkog koeficijenta zrno brzo gubi energiju i preciznost na većim udaljenostima te prilikom vjetrovitih uvjeta.

.223 Remington

Zna se kako je Remington predstavio 223 Remington nakon što je Američka vojska odabrala kalibar 5,56x45 kao standardni vojni kalibar, te time lansirala popularnost. 223 je kod lovaca na predatore isto što i kalibar 30-06 kod lovaca na krupnu divljač: kalibar koji može sve iako nije najveći i najbolji za određene zadatke. Sa pravilnim izborom zrna postaje pravi lovac na srneću divljač, a odstrijel predatora je za njega mačji kašalj

.243 Winchester

Od kada se pojavio na tržištu 1955 godine, 243 Winchester je bio pravi kalibar za lov srna i predatora. Mogućnost korištenja zrna težine od 3,8 grama pa sve do 6,8 grama čini 243 Winchester skoro univerzalnim kalibrom. Iako kod nas nije dopušteno, više država poput Amerike i Austrije dopuštaju lov krupne divljači sa 243 winchester. Kod lova na predatore, ovaj kalibar je ipak na svojem terenu te sa pravim izborom zrna može pucati ravno kao laser. Negativno kod 243 Winchester je to što ne postoji mogućnost cijeloga krzna lisice. Rezultat pogotka je najčešće dramatičan.

Na kraju moramo reći da je lov na predatore vrlo bitna komponenta u uzgoju sitne divljači. Ako se nećemo pozabaviti predatorima, možemo zaboraviti velike štreke zečeva i fazana. Zbog toga, ako ste u lovu sa velikim kalibrima poput 30-06 ili 8x57IS, nemojte se ustručavati pucati. Odstrijel predatora je vrlo bitan, sredstva ne treba previše birati.

Zadnja izmjena Nedjelja, 27 Prosinac 2015 22:57
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023