9,3x62 – MIT ILI ISTINA

Napisao  Petak, 06 Travanj 2018 13:33

Sezona pogonskih lovova je iza nas, za neke je bila uspješnija, dok za druge nešto manje uspješna. 

Za manje uspješne kolege već lagano počinju pripreme za slijedeću lovnu sezonu u nadi da će ju učiniti kvalitetnijom i produktivnijom. Jedan od preduvjeta za uspjeh, osim lovačkih pasa koji su neizostavni vjerni pomagači svakom lovcu je i izbor kalibra lovačke puške. Uz već standardne kalibre za lov na divlje svinje na našim prostorima, 8x57JS, 30-06 Springfield, 300 Winchester Magnum, 308 Winchester i 7x64, sve se više nameće i koristi i jedan „afrički“ kalibar. Riječ je o kalibru 9,3x62 Mauser ili skraćeno samo 9,3x62 (slika 1 – usporedba kalibara).

Slika 1 kalibri usporedba

Kalibar je razvijen davne 1905. godine od strane berlinskog puškara Otto Bock-a, koji je u standardni Mauser M98 u kalibru 8x57 uklopio navedeni kalibar. Europski kolonizatori „crnog“ kontinenta ubrzo su prihvatili novi kalibar kao zamjenu za vojne kalibre malog promjera zrna koja nisu bila adekvatna za lov na različite biomase divljači. 9,3x62 je postao svestrani radni kalibar za poljoprivrednike (kolonizatore). Lovački kalibar koji je unatoč svojoj kompaktnosti isporučivao više nego dovoljno snage, te se mogao uhvatiti u koštac sa malim i velikim vrstama biljojeda (od malih antilopa preko bivola pa sve do slonova) koje su kolonizatori lovili da bi zaštitili svoje usjeve i stoku od grabežljivaca (lav,leopard). Postao je vrlo popularan i među lovcima koji su imali ograničena sredstva te su mogli posjedovati samo jednu ili dvije puške.

U vremenskom periodu od 1884-1928 predstavljeno je više od dvadeset različitih kalibara koji su koristili zrna promjera 9,3 mm, no samo ih je nekoliko ostalo u upotrebi do danas. Možda jedna od najpoznatijih izvedenica ovoga kalibra je i kalibar 9,3x74R koji je namijenjen za puške prelamače. Čahura je u odnosu na 9,3x62 nešto uža, ali je duža za 12 mm, što rezultira nešto većim kapacitetom za barut. Unatoč činjenici što je 9,3x74R dizajniran za blage pritiske u kombiniranim i express puškama oba kalibra ispaljuju zrna sa identičnim izlaznim brzinama.

U početku su bili punjeni sa zrnima težine 18.5 g (285 gr) i imali su izlaznu brzinu od 655 m/s, te su isporučivali gotovo 4000 J(joul) kinetičke energije. Bilo je to znatno povećanje u odnosu na 8×57. Nije trebalo dugo čekati da se uvidi potencijal novog kalibra. Kako je vrijeme prolazilo i tehnologija napredovala tako su se i težine zrna počele mijenjati, pa tako danas na tržištu možemo naći široki raspon težina zrna od 11,9 g (184 gr) pa sve do 21,1 g (325 gr) ovisno o vrsti lova koju preferiramo. (Slika 2 – balistička tablica)

Slika 2 Balisticka tablica

Za lov divljači manje biomase (srneća divljač) ovaj kalibar pokazuje svoje najbolje učinke kada se koristi sa zrnima manje težine 15 g (232 gr) meke konstrukcije (Norma Vulkan) ili sa bonded zrnima (Norma Oryx), izlaznih brzina oko 800 m/s, katkada možemo svjedočiti hidrostatičkom šoku (trenutni gubitak svijesti putem isključivanja živčanog sustava). Rezultati se mogu opisati kao spektakularni, divljač pada u vatri, prostrjelna rana sa obiljem krvi, a oštećenja divljačine minimalna.

Slika 5 ulazna rana

Mnogi lovci jednostavno nemaju predodžbu za što je sve ovaj kalibar uistinu sposoban jer ga smatraju „teškim topom“ namijenjenim isključivo za lov na „slonove“. Postoji neko mišljenje da od ovoga kalibra sve „pada“ i da je dovoljno da divljač pogodimo u nožni papak,no to nije uistinu tako, već sve ovisi o pogotku. Ukoliko koristimo teže zrno na divljači manje biomase velika je vjerojatnost da se zrno neće otvoriti te da će samo doći do prostrjela, te ukoliko je riječ o pogotku „iza plećke“ kroz rebra, da će divljač otići sa mjesta nastrijela. U ovisnosti o konfiguraciji i težini terena (teren ispresijecan sa vodotocima) te upornosti strijelca, odnosno brzom odustajanju od praćenja krvnog traga, postoji šansa i da se ranjena divljač ne pronađe.

Slika 6 izlazna rana

Svu svoju raskoš 9,3x62 pokazuje prilikom lova na divljač srednje i veće biomase (divlja svinja i jelen obični) sa njegovom standardnom težinom zrna od 18,5g (285 gr), soft point konstrukcije zrna, izlaznom brzinom od 720 m/s i kinetičkom energijom od gotovo 5000 J. Teško zrno, relativno male izlazne brzine sa velikom kinetičkom energijom ne poznaje zapreke, pa je iz toga razloga idealno za pogonski lov u gustim i nepristupačnim terenima gdje svaki puta pogađa svoj cilj bez bojazni da će doći do skretanja istog. Tkivo crne divljači predstavlja dovoljan otpor teškom zrnu te se ono u potpunosti otvara i predaje svu energiju na divljač pri čemu je prostrijelni kanal širok uz obilno krvarenje. Iz toga razloga, ako divljač i ne padne u vatri mnogo ju je jednostavnije pratiti po krvnom tragu te su gubici divljači minimalni.

Slika 4

Iz svojeg vlastitog dugogodišnjeg iskustva mogu ga preporučiti svima koji primarno love divlju svinju bilo u pogonskom lovu ili sa čeke i srneću divljač na kojoj su uz izbor lakšeg zrna (osobno koristim Norma Oryx 15 g) oštećenja divljačine minimalna, a divljač pada u vatri. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da je 9,3x62 vrlo svestrani kalibar koji uz odgovarajući izbor težine i konstrukcije zrna možemo koristiti za lov na sve vrste divljači, kako kod nas tako i svuda po svijetu na srednjim daljinama upućivanja hitca (do 200 metara). Upravo zbog tih svojih karakteristika ovaj „starac“ polako ali sigurno nastavlja svoj put i u 21. stoljeću, te stječe sve veći broj novih korisnika i zaljubljenika u ovaj spori i teški kalibar koji ne poznaje zapreke već isključivo svoj cilj.

 

Vedran Bugarin, dipl. ing.
Zadnja izmjena Petak, 06 Travanj 2018 14:09
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023