Djelovanje pogotka na divljač II

Napisao/la  Utorak, 09 Prosinac 2014 00:47

Danas vam donosimo drugi dio teksta izvorno objavljenog na forumu portala. Tema je bijeg divljači nakon pogotka i trenutno zaustavljanje divljači pogotkom.

Kad dolazi do bijega?

Stanje u kojem se divljač trenutno nalazi (mirno pase, kreće se ili bježi) bitno pridonosi tome koliko je pogodak djelotvoran. I nježni srnjak koji mirno pase može biti iznen ađujuće otporan na hitac, ostavljajući svojim bijegom lovca u čudu. S druge strane događa se da divlja svinja koja mirno ruje iznenada pogođena pada u vatri, ali svinja iste biomase pogođena u pogonu dok je gone psi, pod jakim je utjecajem andrenalina i može iznenađujuće daleko odbjeći.

Smrt se medicinski definira kao gašenje funkcije mozga. Ona nastupa ili zbog razaranja samog mozga direktnim pogotkom ili od odumiranja mozga zbog nedostatka kisika. U lovu se taj manjak krvi postiže u pravilu iscrpljivanjem divljači bijegom. Kako će divljač brzo iskrvariti ovisi o tome kakve su ozljede. Pogoci u mozak ili produženu moždinu, koja leži u blizini glave odmah su smrtonosni i divljač pada u mjestu. U samom mozgu je sadržano mnogo živčanog tkiva, čije razaranje i ne bi možda dovelo neposredno do smrti, no zrna deformirana prodiranjem kroz kosti lubanje prenose odmah veliku količinu energije na tkivo.

Kakvi pogoci zaustavljaju?

Mozak je relativno neelastičan i do oštećenja dolazi njegovim prejakim istezanjem. Zbog kostiju lubanje nastali pritisak ne može se širiti prema van Nastaje veliki tlak koji razara moždano tkivo udaljenije od kanala rane i čak može dovesti do puknuća kostiju lubanje. Sami pogoci u područje uha ili vrata teško su dostižni, zbog malog cilja i pokreta glave, a greške kao pogoci u grkljan ili vilicu dovode do bijega, gubitka divljači i polagane i teške smrti.

Zbog navedenog najčešće se gađa prostor tijela (utrobe) gdje se nalaze vitalni organi divljači. Pogoci u lopaticu mogu usmrtiti zbog ozljeda vitalnih unutarnjih organa i oni često djeluju brže i sigurnije nego čisti pogoci iza lopatice, budući se zrna pogotkom u jake kosti  lopatice deformiraju i u tijelu postižu vrhunac učinkovitosti energije. Osim toga oštečuju kosti i mišiće tako jako da divljač često ugiba na mjestu nesposobna za kretanje ili ima kratke udaljenosti bijega. Prednost takvog pogotka plaća se određenim postotkom uništenja divljačine.

Laufer 223, preuzeto s forum.lovac.info
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023