Djelomično monolitna zrna

Napisao  Subota, 26 Svibanj 2007 15:21
Barnes MRX Barnes MRX

U ovom kratkom i sažetom prikazu spomenut ću nekoliko poznatih predstavnika kao sto su: Winchester Fail Safe i XP3, Barnes MRX, Trophy Bonded i PPU-GROM. Svi predstavnici nasljednici su čuvenog ABC zrna gosp. Avcina koji je svoj patent prodao Hirterbergeru. Cilj ovih zrna je prvenstveno duboka penetracija i ostavljanje dobrog krvnog traga. Iako su u namjeni slični postoje dva osnovna dizajna:

 
  1. Dizajn gdje je zadnji dio zrna ispunjen olovom,a vrh mu je šupalj
  2. Dizajn gdje je zadnji dio od legure bakra,a prednji dio mu je ispunjen olovom

Grupa zrna čiji je prednji dio ispunjen olovom stariji su predstavnici polumonolitnih zrna , a  prethodnik im je ABC zrno kojeg još proizvodi Hirterberger u manjim serijama, Trophy Bonded i PPU GROM.

Ova zrna namijenjena su za odstrjel divljaci čija masa i otpornost na pogodak su veliki.

 Trophy bonded razvijen je prije 60 ak godina za lov na medvjede i losa na području Aljaske. Razvio ga je Jack Carter za potrebe profesionalnih lovaca na grizlije koji su nerijetko bili u opasnosti da bježe od ranjenih zvijeri. Ovo zrno se proslavilo u prošlom stoljeću i popularnost mu ne pada. Sastoji se od dva dijela kojeg cine legura bakra s velikom šupljinom te olovnog dijela koji ispunjava tu šupljinu. Bakar i olovni dio spojeni su zagrijavanjem tako da kod udara u cilj ne dolazi do razdvajanja olova od bakra sto je kod prvih modela bilo cesto. Olovo mu ispunjava skoro dvije trećine sto ovom zrnu daje veliku udarnu moć. Zbog ovakvog dizajna prilikom udara u tijelo divljaci oblik gljive se stvara trenutno, a promjer gljive naraste i do dva puta veći od promjera zrna. Trenutno sirenje zrna stvar i veliki početni sok te pri udaru u kosti zrnu se ne deformira zadnji,bakreni dio. penetracija je velika u odnosu na klasična lovačka zrna ali i manja nego kod monolitnih.Svejedno zrno u pravilu ostavlja izlaznu ranu,dobar krvni trag te zadržava težinu između 92-98 %,rijetko manje od 90%.Idealan je za veliku divljač ali dobar je i prilikom odstrjela divljaci veličine srne jer ne razara meso.

trophy_bonded270 win-xp3
Trophy Bonded Trophy Bonded

 

PPU GROM je relativno novo zrno jer ideja mu je stara ali proizveden je  tek prije 3 godine. Rađen je s idejom dam u zadnji, bakreni dio zauzima dvije trećine duzine,a šuplji dio ispunjen olovom prvu trećinu duzine. Taj omjer je isključivo zbog toga da mu se poveća probojnost u odnosu na Trophy Bonded. Grom se otvara odmah pri udaru u cilj stvarajući pravilnu gljivu otvorenu u četiri roščića. Gljiva je obično promjera dvostrukog kalibra zrna, sok pri pogotku koji se stvara je velik te penetracija jako duboka. Zrno u 90% ostavlja izlaznu ranu i pri pogotku u kost ne gubi previše od svoje težine niti se uvija. Krvni trag nakon pogotka je dobar,a izlazna rana pravilnog oblika. Kod proizvodnje zrna olovo i bakar nisu spojeni zagrijavanjem ili kemijskim putem pa nakon pogotka olovna jezgra može se odvojiti od bakrenog dijela. Zrno je odlično za divljač velike i male bio mase jer ne uništava meso.Premda je Grom novo zrno dokazao se kao dobar odabir za odstrjel visoke divljaci ali vrijeme ce pokazati sve njegove kvalitete.

grom_bullet abc
PPU Grom ABC Hirterberger

 

Svakako bih ga preporučio kao univerzalno zrno za svu nasu divljač,a kao manu Grom zrna naveo bih deformaciju olovnog vrha u magazinu. 

Druga grupa djelomično monolitnih zrna razlikuje se od prethodne zbog toga sto se olovni dio nalazi straga,a prednji dio je isti kao i kod monolitnih zrna sa šupljinom koja je kod nekih modela  popunjena sa polimer vrhom. To su trenutno  najnoviji i najskuplji dizajni zrna, a predstavljaju ih Winchester Fail Safe, Win XP3 te Barnes MRX2

Fail Safe zrno je najsofisticiranije i najskuplje zrno za izradu. Sastoji se od prednjeg bakrenog dijela sa šupljinom te zadnjeg dijela ispunjenog olovom. Između olova i bakra stavljen je čelični mali umetak koji sprječava uvijanje prilikom pogotka u kosti,a zatvoren je bakrenom košuljicom tako da se olovo ne vidi prilikom gledanja straga. Zrno je presvučeno teflonskom bojom da se smanji trenje i habanje u cijevi.Naravno da mu to omogućava veću brzinu te bolje balističke performance. Oblik zrna omogućava veliku preciznost te probojnost kao i kod monolitnih zrna. Pri deformaciji zrno zadržava 97-100% težine, vrh mu se otvara u četiri roščića koji se rijetko lome pri pogotku u kosti, uvijanje zrna je minimalno,a izlazna rana s krvnim tragom pravilo.

win-fail-safe win-xp3
Win Fail Safe Win XP3

 

Win XP3 je najnoviji Winchesterov dizajn kojemu zadnji dio ispunjen olovom,a šupljina sa špicastim polimerskim vrhom.Zrno ima bolja balistička svojstva, ravniju putanju, zadržava veću brzinu nego Fail safe. Prilikom pogotka zrno se deformira isto kao i Fail safe ili Barnes s tim da mu se zadnji dio ispunjen olovom također deformira sirenjem.Rezultat kod pogođene divljači s ovim zrnom je gotovo isti kao i kod Fail Safea.

 

Barnes MRX je sličan izgledom TSXu.Zadnji dio je ispunjen olovom,a prednji dio koji je šupalj popunjen je špicastim polimerskim vrhom.Zrno ima prepoznatljive prstenove za smanjenje trenja u cijevi,a u kombinaciji s ovim vrhom ima vrhunska balistička svojstva.Namijenjeno je za pucanje na daljinama većim od 250 m.

barnes_mrx2_- barnes_mrx2
Barnes MRX Barnes MRX

 

Sva navedena zrna djeluju slično monolitnima ali olovo daje kraće zrno i još veću potisnu energiju u tijelu divljaci.

Iz iskustva i iskustva  lovočuvara s monolitnim i polumonolitnim zrnima treba biti pažljiv te ne pucati na divljač u krdima kako bi se izbjeglo ranjavanje ostale divljaci.Zbog probojnosti zna se dogoditi da zrno nastavi put s još dovoljno energije da ubije ili rani drugu jedinku.Isto tako divljač ne pada uvijek u vatri,a zrna od 9,7 g su sličnog su efekta kao 11.7 g zrna klasičnog dizajna.

Autor: Tomo Svetić 

Zadnja izmjena Nedjelja, 27 Prosinac 2015 23:29
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023